
Luna Rosie
Luni seara, de pe continentul Nord American s-a putut admira asazisa LUNA ROSIE sau LUNA SANGERIE. Aceasta eclipsa totala de Luna a durat mai bine de 3 ore. Eclipsa a avut loc in acelasi timp cu apropierea planetei Marte de Terra, atunci cand aceasta a ajuns la aproximativ 92,4 milioane de kilometri de Terra.
Eclipsa de Luna din seara de 15 aprilie este numita ”Luna Rosie” datorita culorii rosiatice pe care o capata Luna. Este prima eclipsa dintr-un interval de patru eclipse ce se vor produce la intervale de aproximativ sase luni. Cele patru astfel de eclipse vor avea loc pe 15 aprilie 2014, 8 octombrie 2014, 4 aprilie 2015 si 28 septembrie 2015.
Eclipsa de Luna are loc atunci când Luna, in miscarea ei în jurul Terrei, intra in umbra acesteia. Aceasta se intampla atunci cand Soarele, Terra si Luna sunt aliniate. Luna nu dispare complet. Culoarea rosiatica apare deoarece lumina venita de la Soare trece prin atmosfera Terrei, unde radiatia cu lungimi de unda mai mici este imprastiata mai puternic. Acelasi efect are loc si la apus ori la rasarit, atunci cand Soarele se vede roscat pentru ca in drumul razant al luminii, lungimile de unda mai mari se transmit mai bine. Cantitatea de lumină refractata depinde de cantitatea de praf din norii care se afla in atmosfera.
Eclipsa a care a inceput la ora 21.22, a debutat cu eclipsa partiala, iar eclipsa totala a inceput la ora 22.22. Faza maxima a fost atinsa la ora 23.12. Dupa 100 de minute, eclipsa totala s-a sfarsit, la ora 00.12.
Dupa cum supun cei de la TimesWireServices, o alta eclipsa atat de lunga si de intunecata va mai putea fi admirata in anul 2141, in secolul 22. Deci pentru generatiile actuale, a fost o ocazie unica.
Mai mult ca sigur ca spectacolul a fost splendid. Pacat ca nu a putut fi vizionat si de pe teritoriul Romaniei. Dupa cum se anunta, cele mai spectaculoase eclipse totale de Luna vizibile din tara noastra, se vor produce abia pe 28 septembrie 2015 si 27 iulie 2018. Deci mai avem de asteptat…
Desigur, n-au lipsit nici fabulatiile pe aceasta tema. Speculatii precum ca aceasta ar aduce sfarsitul lumii ori cine stie ce alte modificari la nivelul planetei noastre – Terra. Deoarece eclipsele sunt fenomene previzibile ce pot fi calculate pe termen lung si se pot cunoaste destul de multe detalii desre acestea, nu lipsesc nici persoanele cu initiativa, care studiaza in detaliu producerea unui astfel de eveniment in viitor, se apuca si lanseaza o carte, povesteste cum a “citit” el in stele intre 2 gratare la iarba verde si o lada de bere, sau cum i-a vorbit lui o voce (probabil dupa ce a consumat ceva iarba) si i s-a prezentat sfasitul lumii ce va avea loc la data respectiva. Si uite ca timpul trece, vine si evenimentul astronomic iar cei care au scrie respectivele carti ajung la rangul de prezicatori, fac o gramada de bani din vanzarea cartilor ce au zacut prin rafturi cu anii pana la acel moment. Unii mai cu imaginatie, ajung sa-si cladeasca si cine stie ce secta cu o gramada de adepti.
Azi, cand internetul este o sursa uriasa de infomatii, recomand celor pasionati de fenomene astronomice sa se documenteze din timp si astfel, chiar se vor putea pregati pentru a vedea si admira cat mai mult posibil orice eveniment viitor. Pentru anul in curs, 2014, puteti gasi si in calendarul astronomic prezentat pe acest site, cateva din evenimentele astronomice ce vor avea loc si vor putea fi vizualizate din Romania. Desigur, gasiti si pe internet mult mai multe informatii in domeniu si chiar va astept cu completari si sugestii.
Cer senin !