Calendar Astronomic 2014
Prin amabilitatea domnului Victor Lupu care mi-a permis sa folosesc informatiile de pe website-ul dumnealui – ASTROFOTOGRAFIA – am sa prezint cateva din evenimentele anului 2014 ce pot fi observate din Romania (daca vremea tine cu voi).
Evenimente
02-03 ianuarie 2014 – Quadrantidele
Ploaia de meteori Quadrantide, ajunge sa aiba pana la 40 de meteori pe ora, de obicei pe 3 si 4 ianuarie, dar pot fi vizibili de pe 1 la 5 ianuarie. Cel mai bun moment pentru observatii va fi dintr-o locatie intunecoasa dupa miezul noptii. Meteorii radiaza dinspre constelatia Bootes, aproape de Steaua Nordului.
05 ianuarie 2014 – Jupiter la opozitie
Jupiter va fi cel mai aproape de Pamant si fata lui va fi pe deplin luminata de Soare.
16 ianuarie 2014 – Luna Plina
Luna va fi pe deplin luminata, faza ce are loc la 06:52 ora Romaniei.
14 februarie 2014 – Luna Plina
Luna va fi pe deplin luminata, faza ce are loc la 01:53 ora Romaniei.
16 martie 2014 – Luna Plina
Luna va fi pe deplin luminata, faza ce are loc la 19:08 ora Romaniei.
08 aprilie 2014 – Marte la opoziţie
Marte va fi cel mai aproape de Pamant si va fi pe deplin luminata de Soare. Acesta este un bun moment pentru observarea lui Marte.
15 aprilie 2014 – Luna Plina
Luna va fi pe deplin luminata, faza ce are loc la 09:42 ora Romaniei.
22 – 23 aprilie 2014 – Ploaia de meteori Lyride
Lyridele sunt o ploaie de meteori cu intensitate medie, producand de obicei aproximativ 20 de meteori pe ora. Acesti meteori pot produce cozi de praf stralucitoare care dureaza si câteva secunde. Unii meteori pot fi vizibili intre 16-25 aprilie. Acesti meteori radiaza dinspre constelatia Lyra, iar sursa lor este Cometa Thatcher 18611.
05 – 06 mai 2014 – Ploaia de meteori Aquaride Eta
Aquaridele Eta produc de obicei aproximativ 10 meteori pe ora. Cea mai mare intensitate o are de obicei pe data de 5 si 6. Punctul radiant va fi constelatia Varsator și provin de la Cometa Halley. Cele mai bune observari sunt de obicei la est, dupa miezul noptii, departe de luminile orasului.
10 mai 2014 – Saturn la opozitie
Saturn va fi cel mai aproape de Pamant si va fi pe deplin luminat de Soare. Acesta este un bun moment pentru a vizualiza si fotografia Saturn precum si satelitii sai.
14 mai 2014 – Luna Plina
Luna va fi pe deplin luminata, faza ce are loc la 21:16 ora Romaniei.
13 iunie 2014 – Luna Plina
Luna va fi pe deplin luminata, faza ce are loc la 06:11 ora Romaniei.
12 iulie 2014 – Luna Plina
Luna va fi pe deplin luminata, faza ce are loc la 13:25 ora Romaniei.
28 – 30 iulie 2014 – Aquaridele sudice Delta
Aquaridele Delta pot produce aproximativ 20 de meteori pe ora. Punctul radiant pentru acesti meteori este in constelatia Varsator. Ploaia de meteori are loc anual de la 12 iulie la 23 august si cade in acest an în noaptea de 28 iulie si dimineata zilei de 29 iulie. Ar trebui sa fie un spectacol frumos, deoarece Luna va apune devreme in acea seara lasand un cer intunecat. Cea mai bună observare va fi de la un loc intunecat, dupa miezul noptii. Meteorii vor radia dinspre constelatia Varsatorului, dar pot aparea oriunde pe cer.
10 august 2014 – Luna Plina
Luna va fi pe deplin luminata, faza ce are loc la 20:09 ora Romaniei.
12 – 13 august 2014 – Ploaia de meteori Perseide
Perseidele sunt una dintre cele mai bune ploi de meteori ce produc pana la 60 de meteori pe ora la orele lor de varf. Punctul radiant va fi in constelatia Perseus, si provin din coada Cometei Swift-Tuttle. Pentru o buna vizualizare, gasiti un loc departe de luminile mediului urban si priviti la nord-est dupa miezul noptii. Ploaia de meteori are loc anual de la 17 iulie la 24 august, dar cade in acest an in noaptea de 12 august si dimineata zilei de 13 august. Luna va bloca unii meteori acest an, dar Perseidele, sunt atât de stralucitoare si de numeroase incat ar trebui sa fie un spectacol bun. Meteorii vor radia dinspre constelatia Perseus, dar pot aparea oriunde pe cer.
29 august 2014 – Neptun la opozitie
Neptun va fi cel mai aproape de Pamant si va fi pe deplin luminat de Soare. Acesta este un bun moment pentru a observa Neptun. Datorita distantei mari, acesta va aparea doar ca un punct albastru minuscul.
9 septembrie 2014 – Luna Plina
Luna va fi pe deplin luminata, faza ce are loc la 03:38 ora Romaniei.
07 octombrie 2014 – Uranus in opozitie
Uranus va fi cel mai aproape de Pamant si va fi pe deplin luminat de Soare. Acesta este un bun moment pentru a observa si fotografia Uranus. Datorita distantei mari, acesta va aparea doar ca un mic punct verde-albastrui.
8 octombrie 2014 – Luna Plina
Luna va fi pe deplin luminata, faza ce are loc la 12:51 ora Romaniei.
08 – 09 octombrie 2014 – Ploaia de meteori Draconide
Draconidele sunt un curent de meteori minor ce produc doar aproximativ 10 meteori pe ora. Evenimentul are loc anual intre 06-10 octombrie si cade in acest an in noaptea de 8 octombrie si dimineata zilei de 9 octombrie. Datorita stralucirii Lunii pline din acest an (99,9%) in afara de cei mai stralucitori meteori nu se va putea vedea mare lucru. Daca sunteti extrem de rabdatori, ati putea avea sanasa de a observa cativa. Cel mai bun moment de vizualizare va fi doar dupa miezul noptii dintr-un loc cat mai intunecat, departe de luminile urbane. Meteorii vor radia din constelatia Draco, dar pot aparea oriunde pe cer.
19 octombrie 2014 – Cometa 2013 A1 (Siding Spring)
Aceasta va trece extrem de aproape de Marte.
22 – 23 octombrie 2014 -Ploaia de meteori Orionide
Orionidele sunt o ploaie de meteori de intensitate medie ce produce aproximativ 20 de meteori pe ora. Cel mai bine de observat va fi după miezul noptii spre dimineata, in apropierea constelatiei Orion, dar pot aparea oriunde pe cer. Anul acesta va oferi un excelent moment pentru Orionide, deoarece Luna nu va fi pe cer pentru a se interfera cu spectacolul.
6 noiembrie 2014 – Luna Plina
Luna va fi pe deplin luminata, faza ce are loc la 00:23 ora Romaniei.
12 – 13 noiembrie 2014 – Ploaia de meteori Tauride
Tauridele sunt o ploaie minora de lunga durata de meteori ce produce doar aproximativ 5-10 meteori pe ora. Este neobisnuita prin faptul ca este alcatuita din doua fluxuri separate. Primul este produs de particulele de praf ale asteroidului 2004 TG10. Al doilea curent este produs de resturile lasate in urma de cometa 2P Encke. Evenimentul are loc anual intre 20 octombrie – 10 decembrie. In acest an, maximul pica in noaptea de 12 noiembrie. Din pacate, Luna plina le va bloca in mare parte vizulaizarea acestui eveniment, cu exceptia celor mai stralucitori meteori. Daca sunteti extrem de rabdatori, aveti sansa de a observa câțiva. Cel mai bun moment de vizualizare va fi doar dupa miezul noptii dintr-un loc cat mai intunecat, departe de luminile mediului urban. Meteorii vor radia din constelatia Taurului, dar pot aparea oriunde pe cer.
17 – 18 noiembrie 2014 – Ploaia de mereori Leonide
Leonidele sunt unul dintre curentii meteorici cel mai bun pentru observatii. Se vor observa aproximativ 40 de meteori pe ora. Leonidele, au un an de varf ciclic la fiecare 33 ani cand sute de meteori pot fi vazuti in fiecare ora. Meteorii vor radia din zona constelatiei Leului dupa miezul noptii si provin din coada CometeiTemple-Tuttle. Evenimentul are loc anual intre 06 – 30 noiembrie si maximul cade in acest an in noaptea de 17 noiembrie si dimineata zilei de 18 noiembrie. Luna nu va fi o problema majora, cerul ar trebui sa fie destul de intunecos pentru o vizualizare buna.
6 decembrie 2014 – Luna Plina
Luna va fi pe deplin luminata, faza ce are loc la 14:27 ora Romaniei.
13 – 14 decembrie 2014 – Geminide
Geminidele sunt ploaia de meteori considerata de multi a fi cea mai buna. Geminidele sunt cunoscute pentru producerea de pana la 60 de meteori multicolori pe ora la ora lor de varf. Cei mai multi de obicei, apar în jurul datei de 13 decembrie si 14 decembrie, desi unii meteori ar trebui sa fie vizibili între 04 decembrie si 17 decembrie. Acestia vor radia dinspre constelatia Gemeni si provin de la Asteroidul 3200 Phaeton. In acest an, Luna va bloca unii dintre meteori, dar Geminide sunt atat de strslucitoare si de numeroase ca ar trebui să reprezinte în continuare un spectacol bun. Cele mai bune observari sunt dupa miezul noptii, intr-o zona cat mai intunecata si in afara mediului urban.
22 – 23 decembrie 2014 – Ploaia de meteori Urside
Ursidele, sunt un curent de meteori minor ce produce doar aproximativ 5-10 meteori pe ora. Acesta este produs de particulele de praf lasate de cometa Tuttle. Evenimentul are loc anual intre 17-26 decembrie. In acest an, maximul se va produce in noaptea de 22 decembrie. Acesta va fi unul dintre cei mai buni ani pentru a observa Ursidele, deoarece lumina Lunii nu va interfera cu spectacolul. Cele mai bune observari sunt dupa miezul noptii, intr-o zona intunecata, departe de luminile mediului urban. Meteorii vor radia dinspre constelatia Ursa Mica, dar pot aparea oriunde pe cer.
Pe parcurs vor mai aparea completari si detalii despre evenimentele astronomice din acest an.
Sursa informatiilor: Calendarul Astronomic 2014 evenimente astronomice în Romania
1 COMMENT
Foarte bine scris, in multe aspecte sunt de acord cu autorul.
Comments are closed.